Mei/Juni 2012 : Medische onderzoeken UZ Gent

29 mei 2012

Samen met mijn echtgenoot naar professor Vogelaers. Ik kreeg een hoop medische vragen, werd ik gewogen (hmm, overgewicht) en buikomtrek gemeten. Verder werd ik van kop tot teen onderzocht .. en dat is echt letterlijk :-).

De conclusie was daar alvast dat de eerste check in orde was. Omdat de handen en de ogen van de man natuurlijk niet alles kunnen voelen en zien volgen er nog andere onderzoeken. Zo heb ik al een ECG van het hart en een röntgenfoto van de bovenlichaam gehad. Volgende zaken worden de komende weken ingepland: abdomenale echo (lever, maag, …), die nuchter moet gebeuren, bloedafname, glucosetest waarvoor ik eveneens nuchter moet komen en waarbij er in 3 uur tijd 6 x bloed geprikt wordt om te kijken hoe mijn bloedspiegel reageert.

Na de internist samen naar het donatieteam/vroedvrouw voor de uitleg van de proefcyclus. Hier waren we wel met z’n 4 en was het grappig nogmaals te zien hoe onwetend de jongens zijn over “de vrouw”.

Waarvoor dient deze proefcyclus nu? Omdat we bij de eerste terugplaatsing werken met “vers materiaal” moet mijn cyclus afgestemd worden om die van de eiceldonor. Hierdoor moet mijn eigen cyclus stilgelegd worden en wordt er kunstmatig gezorgd dat mijn baarmoederslijmvlies voldoende groeit om ontvankelijk te zijn voor een terugplaatsing. Dit wordt gedaan door 3x daags Progynova te nemen. Hierbij moet het minstens 7mm dik zijn. Dit wordt aan de hand van een echo naar gekeken. Een bloedafname is nodig om te kijken of ik toch geen eigen eisprong ga hebben. Als ik echt een “koppige” eierstok heb kan het zijn dat ik een inspuiting moet krijgen (kostprijs 150 EUR). Omwille van de kostprijs wordt dit in de proefcyclus niet gegeven, maar het kan dus wel nodig zijn bij de voorbereiding voor de werkelijke terugplaatsing. Eens dat goed is (normaal na 2 weken) moet ik vaginale tabletten Utrogestan nemen (ook 3 maal daags) om de innesteling goed te laten verlopen. We doorlopen dat tweede deel ook om te kijken hoe ik hierop reageer, ook al is er nog geen terugplaatsing. Er wordt dan ook een hysteroscopie gedaan om het baarmoederslijmvlies te controleren en ook om eventuele poliepen of dergelijke te ontdekken. Die zie je niet altijd met een echo.

Pilletjes en tabletten zijn gekocht en volgende week kan ik van start wanneer ik mijn eerste bloeding heb. Dan bellen voor de eerste afspraak die moet gebeuren na 2 weken en proberen te combineren met een afspraak ’s morgens bij de internist. Als alles in orde is (min 7mm) moet ik 1 week de tabletten opsteken en dan de volgende controle met de hysteroscopie. Is hier ook alles ok dan mag ik na 3 dagen stoppen en komt na enkele dagen mijn menstruatie op gang. Met deze afspraak moet ik dan weer de volgende afspraak met de internist proberen te plannen. Zodoende heb ik nog 2 volle dagen UZ voor de boeg in juni. Ik moet natuurlijk zien zo weinig mogelijk te verletten op het werk. Op 9/7 heb ik de finale bespreking bij de internist om het licht (hopelijk) op groen te zetten wat dat gedeelte betreft.

Na het consult bij de vroedvrouw gingen we naar Isabelle Stuyver, de psychologe, dossierbeheerder en contactpersoon. Een aangenaam gesprek met nog enkele vragen, data, en veel gelach. Zij vindt het blijkbaar aangenaam om de band tussen ons 4 waar te nemen. En elke draagmoeder is anders volgens haar. Er zijn er die absoluut niet willen dat de wensouders iets weten over alle onderzoeken en andere (zoals ik) die hen bij alles betrekt. Mijn ingesteldheid is dat we dit traject samen doen en dat is minstens met z’n 4. En we voelen ons er allemaal goed bij.

Er werd gesproken over wat de eiceldonor nog moet doormaken en daar is blijkbaar nog een chromosomentest aan verbonden waarbij de uitslag 8 weken op zich laat wachten. En die test kan pas gebeuren wanneer we weten wanneer onze zaak voorkomt bij de ethische commissie.

Bij de psychologe kregen we ook een hoop vragenlijsten. Vragenlijsten om de persoonlijkheid, zelfwaardering, relatie e.d. te “bepalen”. Mijn lijst gaat mee naar de ethische commissie maar heeft geen enkele invloed op de uitslag. De lijsten van mijn man en de wenspapa’s worden bewaard voor eventueel marktonderzoek later. Wat willen ze met deze lijsten bereiken? De ethische commissie uitschakelen bij draagmoederschap voor homostellen! Voor ons een extra inspanning die graag gedaan is om het koppels na ons hopelijk eenvoudiger te maken.

We hebben er in ieder geval plezier aan beleefd, samen in 1 ruimte, ieder zijn lijsten invullen maar toch af en toe met de nodige humor.

Tijdens de lunchpauze hebben we even rustig kunnen uitrusten op het grasplein voor de poliklinieken.

Laatste afspraak: psychiater Dr. Heylens. Weer met zijn 4. Deze psychiater is er om een onafhankelijke mening te hebben van een 2de persoon (naast de psychologe). Vragen over waarom? Hoe kennen jullie mekaar ? Of wij kinderen hebben ? Hoe zij daar tegenover staan. Hoe lang de wenspapa’s mekaar kennen. Welke jobs we doen.

Hij zag dat het goed zit en gaf een positief advies.

En wanneer kunnen we van start gaan eens we alles doorlopen hebben en een groen licht gekregen hebben? September ! Met de chromosomentest van de ed wordt dit dus november. 


6 juni 2012

Vandaag gestart met de proefcyclus, de inname van Progynova. 3 x daags verdeeld over de dag leek me het beste. Had wat hoofdpijn en beetje misselijk gevoel maar wijt het (nog) niet aan de Progynova.


19 juni 2012

Vandaag de eerste controle gehad van de proefcyclus. Baarmoederslijmvlies 11mm … moest minimum 7mm zijn! Bloedcontrole hormonen ok, het baarmoederslijmvlies wordt inderdaad aangemaakt door de Progynova, goed dus! Abdominale echo van de buikstreek (gal, lever, darmen, bekken, ..) : alles ok. De afspraken voor volgende week donderdag kunnen doorgaan.

De biologische wenspapa heeft bloed- en spermastaal afgeleverd. Wanneer we daar de uitslag van hebben weten we niet. Vermoedelijke volgende week.

Allemaal positief nieuws … zo gaan we verder :-D!


28 juni 2012

Vandaag waren mijn laatste interne onderzoeken in UZ Gent. 

’s Morgens om 8u15 binnen op Poli 2. Eerst urinestaal afleveren.

Daarna bloedafname. Eén tubje bloed voor de start van de glucose-intollerantietest en 2 voor het algemeen bloedonderzoek. Dan stroperig, extreem zoet drankje drinken met 75gr glucose in. 30 min later weer bloed prikken, 30 min later weer, dan na 1u en weer na 1u. 5 x prikken in dezelfde arm was nu niet bepaald een pretje en ik vrees dat ik morgen een blauwe arm ga hebben. 

Na deze testen gaan lunchen nabij UZ Gent en dan naar Poli 4 voor de hysteroscopie. Met een kleine camera in de baarmoeder om te kijken of alles inwendig ook ok is. Geen poliepen, geen vleesbomen … mooi egaal binnenin. mooi om te zien. Enkel de ingang van de eileiders leken niet zo ideaal maar die heb ik bij HTDM toch niet nodig :-).


De eiceldonor zal binnenkort ook haar afspraken krijgen in UZ. Vroeger dan normaal, maar op deze manier hebben we tenminste de 8 verloren weken voor de resultaten van de chromosomentest gewonnen. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s