September 2011: De eerste gesprekken bij UZ Gent

15 september 2011

Onze eerste gesprekken waren met dokter Peeters. Eerst de wenspapa’s en dan wij. Vragen over mijn vorige zwangerschappen, bevallingen, gezondheidsproblemen, laatste gynaecologisch onderzoek, … Wat het medisch traject is. Indien eerste akkoord krijg ik een volledig medisch onderzoek van kop tot teen om alle medische risico’s uit te sluiten. Alle onderzoeken die ik recent al gehad heb moet ik heb bezorgen, net als de verslagen van mijn vorige zwangerschappen en bevallingen van mijn 2 gyncaecologen.
Alle vooronderzoeken en uiteraard de plaatsing moet daar gebeuren, daarna mag ik naar een gynaecoloog naar keuze. Na de medische controle volgt er al een proefcyclus om te zien hoe ik reageer, of het helemaal misloopt of dat de hormonen aangepast moeten worden voor de eigenlijke plaatsing. Voor de eerste plaatsing wordt er gewerkt met een “vers” embryo. Nadien worden er bevroren embryo’s gebruikt en kan de plaatsing in mijn natuurlijke cyclus gedaan worden.
Ook de voorbereidende cyclus en de voorbereiding op de eerste plaatsing werden uitgelegd. De extra hormonen voor de aanmaak van voldoende baarmoederslijmvlies.
Ook de procedure die er gevolgd moet worden voor de goedkeuring werd besproken. Zo is er eerst een interne bespreking. Hierin kan de leeftijd van de eiceldonor al een probleem vormen of (nog) niet. Nadien volgen dan verdere onderzoeken en de uiteindelijke voorbereiding van het dossier door het team naar de ethische commissie duurt 4 à 5 maanden. We hebben ook maar 1 kans om het voor te leggen aan deze commissie. Het dossier moet goed voorbereidt worden. Er kan ook maar 1 dossier per maand voorgelegd worden en het eerste dossier met een homokoppel wordt deze maand voorgelegd. Ze weten dus nog niet hoe de ethische commissie gaat reageren. Het kan wel zijn dat we door de ethische commissie afgekeurd worden door de leeftijd van de eiceldonor maar dan maken we nog wel een kans.
Ze maakte me duidelijk dat ik in dit traject de belangrijkste persoon ben. IK ben diegene die beslissingen neem, bijvoorbeeld wat abortus betreft, en ik kan uiteraard op elk moment stoppen.
Het contact was heel goed en gaf zowel bij ons als bij de wenspapa’s een positief gevoel. De verdere uitleg gingen we van de psychologe krijgen.

In de namiddag naar de psychologe. Eerst de wenspapa’s en dan weer wij.Toen de wenspapa’s buiten kwamen zagen we al wel dat het zwaar was maar hadden we geen idee wat.
Heel sympatieke psychologe, Isabelle Stuyver, herhaalde nog even wat dokter Peeters verteld had om alles zeker duidelijk genoeg te maken. We kregen de te volgen procedure ook op papier en haar rechtstreekse telefoonnummer. Op 27/9 is het interne bespreking en ze gaan me bellen, waarschijnlijk zelfs tijdens bespreking.
De psychologe vroeg ook waarom ik draagmoeder voor hen wil zijn, hoe onze relatie met de wenspapa’s is, wie er al op de hoogte is, hoe de kinderen er tegenover staan, of we nog een kinderwens hebben (niet dus want mijn man is gesteriliseerd), of we al een geboorteplan hebben, hoe ik de afstand zie, hoe de onkosten gaan betaald worden, ze hamerde enorm op een goede levensverzekering (met een bedrag van 340.000 euro), ze gaf de wenspapa’s een voorbeeldcontract mee en de contactgegevens van een jurist die ons kan begeleiden. Ook hier voelden we dat wij als wenspapa’s en draagouders een sterk dossier hebben. Ze zien dat er al goed over nagedacht is en dat we een goed contact hebben. Het dossier met de zus als eiceldonor vinden ze heel mooi, maar ….. de leeftijd is echt een probleem. Ze hebben zowel bij ons als bij de wenspapa’s heel duidelijk gezegd dat er weinig slaagkans is op een bevruchting en een heel hoge kans op afwijkingen bij het kind.
Percentages zijn ons niet verteld maar de wenspapa’s wel. 5% kans op een bevruchting, 30 % kans op misvormingen.
Ik heb de psychologe ook duidelijk gemaakt dat ik op de hoogte was van de verlaagde slaagkans en het hogere risico op afwijkingen.
Ze maakte ons duidelijk dat het voor de wenspapa’s als een harde realiteit aangekomen is en ze op de hoogte waren gebracht van de andere mogelijkheden. LTDM met mijn eicel doen ze niet. Niet omwille van de leeftijd, maar ze doen het gewoon niet omdat ze afstand tussen draagmoeder en kind zo groot mogelijk willen houden. Spijtig, maar dat traject kunnen we enkel doen met ZI. De dokter heeft ons wel gezegd hoe we dit moeten doen :-). Ze geven dus wel een duwtje in de rug. Maar er is nog hoop met een anonieme eiceldonor. Er zouden meer vrouwen bereidt zijn om anoniem te doneren ipv gekend. Eiceldonoren krijgen ook een vergoeding van 500 Euro. En we hebben anders nog kans om op de wachtlijst te komen voor een donor. Dit is enkel met de wenspapa’s besproken … maar zo heb ik het begrepen.
Het plaatsen van 2 ipv 1 embryo zal ook enkel gebeuren indien enkele pogingen mislukt zijn en bijvoorbeeld wanneer er 2 embryo’s ontdooit zijn en er 1 een goede kwaliteit heeft en 1 een mindere kwaliteit. Zo hebben ze iets meer kans, maar anders wordt het embryo toch weggegooid. De kans op een tweeling blijft dan nog miniem.
De psychologe vroeg uiteraard ook hoe ik dan stond tov vruchtwaterpunctie en abortus. Dat had ik met de wp reeds besproken en indien het kind door de afwijking niet voor zichzelf kan zorgen laten we het aborteren. Uiteraard zou dit voor mij zwaar zijn, maar ik zou net hetzelfde doen voor een eigen kind. Ik besef dat dit kan gebeuren.
Bij UZ Gent zijn ze ook nog maar in de startfase HTDM voor homokoppels en de informatie werkt langs beide kanten. Ze weten graag hoe alles juridisch zit ed, … maar ze helpen ons goed.
Het was ook zo ontroerend te zien dat mijn man emotioneel was bij enkele vragen, als het over de wenspapa’s ging. Vooral de vraag waarom hij dit ook wil. Hij heeft zowaar gezegd dat hij zelf ook een kind van hen zou willen zijn, dat het zeer goede papa’s gaan zijn.
We staan sterk in ons dossier, dat hebben beide dokters ons doen aanvoelen, maar de leeftijd van de eiceldonor. Zelfs als zij het aanvaarden kan het binnen 6 maanden nog geweigerd worden door de commissie. En wees realistisch … die kans is enorm groot !
Wij hadden een goed gevoel bij de psychologe maar beseften dat de wenspapa’s wat te verwerken kregen.
We hebben nog geen neen aangaande de eiceldonor maar de kans is zeer reëel. Wel raar dat de psychologe toch sprak over een vervroegd onderzoek naar de vruchtbaarheid van de eiceldonor mochten ze op 27/9 toch hun akkoord geven. Is er dan toch een kans ? Maar een ja door het dm-team is absoluut nog geen definitieve ja.
En dat bleek enorm toen we buiten kwamen. De wenspapa’s waren teneergeslagen, down. De percentages die vermeld waren zijn hard aangekomen. Dat de zus waarschijnlijk niet in aanmerking komt is een zware teleurstelling.
Op weg naar de wagen bedankten ze ons om hen zo hard te steunen en om dit te willen doen. W belde zijn zus en die vond het ongelooflijk dat ze misschien de kans niet krijgt om zich te “verdedigen” of “bewijzen”. Het zijn tenslotte statistische gegevens en iedereen is ervan overtuigd dat ze wel heeel negatief zijn. OK, HTDM geeft al een mindere slaagkans op een zwangerschap omwille van het vreemde materiaal dat voor afstoting kan zorgen. Maar zowel de donor als ik hebben in onze 2 zwangerschappen geen problemen gekend, waren vlug zwanger en hebben een heel regelmatige cyclus. Dat moet toch ook meetellen ?! We waren allemaal emotioneel op en doodmoe. Ik kreeg uiteindelijk een enorme dip nadat de wenspapa’s weg waren. Zag het even allemaal niet meer gebeuren.
Uiteindelijk heeft iedereen nood aan een goed gesprek. Morgenavond zitten we terug samen. Ik zou nog wel ZI willen doen maar ben toch bang dat dit gaat mislukken en dat we onze kans bij UZ hierdoor gaan mislopen. 

De volgende dag hebben we afgesproken om zaterdag alles door te praten.

Maar hoe hard en emotioneel het donderdag ook was, wat ons engagement betreft voelt iedereen dat het goed zit. Dat we dit 2,5 jaar nog niet hadden kunnen doen. Was ik enkel maar 10 jaar jonger …
Het zal nog enige tijd duren voordat we effectief kunnen starten … als dat al ooit lukt. Maar we zijn samen sterk en zijn ervan overtuigd dat er een oplossing uit de bus zal komen. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s